BLOG

A nagyipar, az eltömegesedés, a selejt és a középszer aggasztó térhódítására adott válaszként is felfogható a legkülönbözőbb fogyasztói szegmensek minőség-forradalma a bortól, a sörön, pálinkán, kávén át a kenyérig. Mindez nagyon jól megfigyelhető az anyaországi vendéglátást górcső alá véve.

cikk001 01

A magyar kultúra és történelem ezer szállal kötődik a kereszténység szakrális italához, a borhoz.
A magyar bornemzet. Avagy bornép, miként Hamvas Béla fogalmaz. Hadd idézzük: „A nagy bornépek a görögök, a dalmátok, a spanyolok, (…) az olaszok, a franciák és a magyarok. (...) A bornépek nem világtörténeti, hanem aranykori hagyományban élnek. Ez a magatartás a bor egyik leglényegesebb alkotóelemének, az idillolajnak következménye. A bor-országok és a borvidékek mind idillikusak.”

 


„Nem tehetem, hogy a Szerémség boráról hallgassak, mely annyira kellemes, hogy a föld kerekségén nehéz lenne párját találni.” – írta Galeotto Marzio, olasz költő-történész-filozófus-orvos-csillagász, aki élete során nem kevés időt töltött Mátyás király udvarában. Ott nagy becsülete volt a Szeréminek, úgy tudni, hogy magának a királynak is ez volt a kedvence.